Verslag online cursus ‘Actualiteiten Pachtrecht’

Vorige week donderdag volgden zo’n 60 geïnteresseerden de online cursus ‘Actualiteiten Pachtrecht’. In een uur tijd nam Jessica de Roos de deelnemers (o.a. rentmeesters en overheidsjuristen) mee in de actuele ontwikkelingen op het gebied van het pachtrecht. Tijdens de cursus zijn diverse facetten van het pachtrecht aan bod gekomen. Van het ontstaan en de beëindiging van de pachtovereenkomst tot natuurvraagstukken en de beloofde nieuwe pachtwetgeving.

Kwalificatie en goedkeuring van pachtovereenkomsten

Allereerst  kwam aan bod wanneer een overeenkomst gekwalificeerd moet worden als pacht en wat voor soort pacht. Dus wanneer is een overeenkomst een pachtovereenkomst (en wanneer niet)? Hoe kwalificeert een grondgebruiksverklaring? Wat als het gebruik na afloop van een geliberaliseerd pachtcontract niet wordt beëindigd en de pachtprijs wordt doorbetaald? Vervolgens werd de toetsing van de pachtovereenkomst door de grondkamers besproken. Daarbij werd aandacht besteed aan o.a. de mogelijkheid van een beding tot tussentijdse opzegging van een geliberaliseerde pachtovereenkomst.

Tekortkoming en beëindiging

Uiteraard kunnen pachtovereenkomsten tussentijds tot een einde komen. In het vervolg van de cursus werd onder meer besproken wanneer sprake is van een tekortkoming en wanneer  die tekortkoming dusdanig ernstig is dat ontbinding van de pachtovereenkomst gerechtvaardigd is. Is de tussentijdse verkoop van fosfaatrechten zo’n tekortkoming? En hoe luidt het antwoord op deze vraag als het geen fosfaatrechten betreft maar het suikerquotum?

Natuur en nieuwe pachtregelgeving

Tot slot heeft Jessica aandacht besteed aan de langverwachte nieuwe pachtwetgeving en bescherming van natuur en duurzame landbouw. In de praktijk wensen verpachters steeds vaker verplichtingen in het contract op te nemen ten behoeve daarvan. Denk bijvoorbeeld aan een glyfosaat- of bemestingsverbod. Wellicht dat de nieuwe pachtwetgeving daartoe meer ruimte biedt.

TERUGKIJKLINK EN PRESENTATIE

Alle deelnemers ontvangen per e-mail automatisch de terugkijklink en de presentatie van het online seminar.

Heeft u niet deelgenomen maar wel interesse in de terugkijklink en de presentatie? Meld u dan alsnog aan. Dit kunt u doen door een e-mail te sturen naar macy.groenendaal@nysingh.nl  of bel 088 – 752 02 37. De kosten bedragen € 90 (excl. BTW).

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in het pachtrecht? Dan hebben wij een leuk nieuwtje voor u. In 2021 zullen we een nieuw pachtblog lanceren. Meld u alvast aan voor de notificaties via www.pachtblog.nl.

Wij danken alle deelnemers voor het kijken en hopen u binnenkort (weer) te kunnen treffen. Voor nu wenst Team Grondzaken een ieder fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2021!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *