Artikelen door Marlotte Hiddema

- minnelijk overleg

Online cursus 'Minnelijk overleg en contracteren ter voorkoming van onteigening'

Marlotte Hiddema
Graag nodigen wij u uit voor de online cursus ‘Minnelijk overleg en contracteren ter voorkoming van onteigening’ op dinsdag 15 maart en donderdag 17 maart 2022 van 14:00 – 15:30 uur.
- omgevingswet

Nieuwe datum inwerkingtreding Omgevingswet: 1 juli 2022

Marlotte Hiddema
De beoogde inwerkingtredingsdatum van de Omgevingswet wordt met een half jaar verplaatst naar 1 juli 2022. Dit is de uitkomst van het bestuurlijk overleg over de Omgevingswet dat 26 mei 2021 plaatsvond.
- koninklijk besluit / minnelijk overleg

Koninklijke Besluiten gepubliceerd in maart en april 2021

Marlotte Hiddema
Bespreking van de KB's van maart en april 2021. Grote verschillen in inzicht over de hoogte van de schadeloosstelling maken het minnelijk overleg niet onzorgvuldig. Hetzelfde geldt voor een hertaxatie tijdens dit minnelijk overleg indien duidelijk is dat partijen telkens hebben onderhandeld over hetzelfde object en de taxatie op dit object zag.

Koninklijk Besluit gepubliceerd in januari 2021

Marlotte Hiddema
Is onteigening noodzakelijk als het huidige gebruik onder de nieuwe bestemming kan worden voortgezet? De Kroon concludeert in het eerste KB van 2021 dat hier in deze situatie geen sprake van is.
- cursus / pachtrecht

Verslag online cursus ‘Actualiteiten Pachtrecht’

Marlotte Hiddema
Vorige week donderdag volgden zo’n 60 geïnteresseerden de online cursus ‘Actualiteiten Pachtrecht’. In een uur tijd nam Jessica de Roos de deelnemers (o.a. rentmeesters en overheidsjuristen) mee in de actuele ontwikkelingen op het gebied van het pachtrecht.
- herverkaveling / ruilplan / Wet inrichting landelijk gebied

Herverkaveling: het juiste bezwaar in de juiste fase

Marlotte Hiddema
Herverkaveling: bezwaar tegen het ruilplan wordt afgewezen en doorgeschoven naar kavelaanvaarding en lijst geldelijke regelingen.
- onteigening / pacht

Recht op onteigening bestaat niet

Marlotte Hiddema
Geen recht op onteigening en geen misbruik van bevoegdheid door te weigeren een eigendomsperceel, te midden van pachtpercelen, te onteigenen, terwijl wél de pachtovereenkomst ten aanzien van de omliggende percelen wordt beëindigd.
- koninklijk besluit / minnelijk overleg / onteigening / urgentie

Koninklijke Besluiten gepubliceerd in juni en juli 2020

Marlotte Hiddema
Bespreking van KB's gepubliceerd in juni en juli 2020, met aandacht voor minnelijk overleg Wvg vs. onteigening, opgeknipt inpassingsplan en financiële uitvoerbaarheid bij gebrek exploitatieplan.
- formaliteiten / KB / koninklijk besluit / minnelijk overleg

Koninklijke Besluiten gepubliceerd in april 2020

Marlotte Hiddema
De Kroon toetst zowel ex tunc als ex nunc. En hoe zit het met een beroep op zelfrealisatie? Bespreking van KB's gepubliceerd in april 2020.
- abbb / formaliteiten / koninklijk besluit / overname geheel

Koninklijke Besluiten gepubliceerd in februari 2020

Marlotte Hiddema
Onteigening stikstofmaatregelen (PAS), verbetering Rijksweg A1 en provinciale infrastructuur. Veel aandacht voor terinzagelegging en aankoop geheel.