Artikelen door Jessica de Roos

- BP / gedoogplicht

Gedoogplichten: verschillende rechters en alternatieve tracés

Jessica de Roos
Oneens met een gedoogbeschikking op grond van de Belemmeringenwet Privaatrecht (BP)? un je dan terecht bij de bestuursrechter of het hof? Drie interessante uitspraken van de Afdeling daarover en over de vraag in hoeverre het bestaan van alternatieve tracés getoetst kunnen worden.
- gedoogplicht / waterwet

Gedoogplicht ná uitvoering van de werkzaamheden

Jessica de Roos
Is de oplegging van een gedoogplicht vijf jaar na uitvoering van de werkzaamheden in strijd met artikel 5.24 lid 1 Waterwet of met het systeem van deze wet? De rechtbank Rotterdam oordeelde van niet (ECLI:NL:RBROT:2022:8314).
- Didam-arrest / gronduitgifte / selectieprocedure

Het Didam-arrest: Binnenlandse Zaken komt met nadere duiding en enkele praktische handvatten

Jessica de Roos
Het Didam-arrest: Ministerie van Binnenlandse Zaken zendt gemeenten brief met nadere duiding en praktische handvatten
- Didam-arrest / gronduitgifte

Het Didam-arrest: ook in het bestuursrecht van belang

Jessica de Roos
Recent heeft de Afdeling twee uitspraken gepubliceerd waarin de bestuursrechtelijke reikwijdte van het Didam-arrest aan bod komt
- Didam-arrest / gronduitgifte / selectieprocedure

Het Didam-arrest: afbreken uitgifteprocedure rechtmatig?

Jessica de Roos
Het afbreken van een 1e uitgifteprocedure waarvan achteraf geoordeeld wordt dat deze in lijn was met het Didam-arrest, kan maken dat de gemeente onrechtmatig gehandeld heeft, zo oordeelt de rechtbank Gelderland.
- cursus / Didam-arrest / gronduitgifte

Cursus 'Didam-arrest; de gevolgen en ervaringen uit de praktijk'

Jessica de Roos
Op 30 mei a.s. verzorgt Jessica de Roos de online cursus 'Het Didam-arrest; de gevolgen en ervaringen uit de praktijk'. Welke ervaringen zijn er in het afgelopen half jaar in de praktijk opgedaan? En tot welke inzichten heeft dat geleid?
- cursus / gronduitgifte

Het Didam-arrest een sta-in-de-weg voor de woningbouwambitie?

Jessica de Roos
Om de woningnood in Nederland aan te pakken gaat het nieuwe kabinet extra investeren in woningbouw. In het regeerakkoord is te lezen dat de bouw van nieuwe woningen wordt versneld tot rond de 100.000 woningen per jaar. Het Didam-arrest zou die ambitie echter wel eens ernstig kunnen bemoeilijken.
- abbb / gronduitgifte / online seminar

Webinar ‘Grondverkoop door overheden: gelijke kansen bieden!’

Jessica de Roos
Tijdens ons webinar ‘Grondverkoop door overheden: gelijke kansen bieden!’ op 16 december a.s. gaan wij in op de gevolgen van het arrest van de Hoge Raad van 26 november jl. en bieden wij praktische tips en handreikingen.
- gronduitgifte / tenderplicht

Grondverkoop door overheden: alle gegadigden een gelijke kans

Jessica de Roos
Overheden moeten bij grondverkoop alle gegadigden de gelegenheid bieden om mee te dingen via een selectieprocedure aan de hand van objectieve, toetsbare en redelijke criteria, zo oordeelde de Hoge Raad in een baanbrekend arrest. Meer weten over de gevolgen voor de dagelijkse praktijk? Lees het op onteigeningsblog.nl en geef u op voor het webinar.
- gedoogplicht / waterwet

Gedoogplichten: geen gecoördineerde voorbereiding

Jessica de Roos
Gedoogplichten hoeven niet gecoördineerd met het projectplan Waterwet voorbereid te worden. Het bestuursorgaan bevordert gecoördineerde voorbereiding van de besluiten die nodig zijn ter uitvoering van het projectplan. Besluiten inzake onteigening en nadeelcompensatie zijn uitgezonderd, en gedoogplichten dus ook, aldus de rechtbank Den Haag.