Eigendomsverkrijging door verjaring, hoe daarmee als (groot)grondbezitter om te gaan

Voor het praktijkblad Grondzaken en gebiedsontwikkeling schreef Sharon Aaldering het artikel ‘Eigendomsverkrijging door verjaring, hoe daarmee als (groot)grondbezitter om te gaan’.

Veel (groot)grondbezitters, waaronder gemeenten en andere overheidsorganisaties, hebben te maken met eigendomsverlies van hun gronden door verjaring. Het artikel geeft praktische tips om grondgebruik aan te pakken en eigendomsverlies door verjaring tegen te gaan. Aan de hand van het juridisch kader worden handvatten gegeven om een beroep op verjaring te beoordelen. Ook komt aan bod onder welke omstandigheden de oorspronkelijke grondeigenaar zijn door verjaring verloren gronden eventueel terug kan krijgen. Als eenmaal sprake is van eigendomsverlies door verjaring, betekent dat namelijk nog niet dat de oorspronkelijke grondeigenaar met lege handen staat.

Ook in grondverwervingstrajecten speelt geregeld de discussie over verjaring van grond. Het is handig om in het minnelijk overleg goed beslagen ten ijs te komen!

Interesse in dit artikel?

U leest het artikel hier.

Online cursus ‘verjaring bij (publieke) gronden/snippergroen’

Vorige maand volgden circa 60 deelnemers de online cursus ‘verjaring bij (publieke) gronden/snippergroen’. In ongeveer een uur tijd nam Sharon Aaldering de deelnemers (o.a. overheidsjuristen en rentmeesters) mee in de strenge eisen die gelden voor eigendomsverkrijging door verjaring. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en relevante ontwikkelingen in de rechtspraak beantwoordde zij vragen als: Wanneer is sprake van bezit? Wie moet wat bewijzen? Wat zijn de gevolgen van verjaring? Ook ging zij tijdens deze online cursus in op hoe eigendomsverlies kan worden voorkomen en onder welke omstandigheden de oorspronkelijke grondeigenaar eventueel schadevergoeding kan claimen.

Terugkijklink en presentatie

Alle deelnemers hebben per e-mail de terugkijklink en presentatie van de online cursus ontvangen. Heeft u niet deelgenomen, maar wel interesse in de terugkijklink en de presentatie? Meld u dan alsnog aan. Dit kunt u doen door een e-mail te sturen naar macy.groenendaal@nysingh.nl of bel 088 – 752 02 37. De kosten bedragen € 99,- (excl. BTW).

Meer informatie?

Wilt u meer weten over (het tegengaan van) eigendomsverkrijging door verjaring? Neem dan contact op met Sharon Aaldering (T: 088 752 02 01 / E: sharon.aaldering@nysingh.nl) of een andere specialist van ons team Grondzaken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *